Tratamentul depresiei cu Botox

Depresia este, susțin specialiștii, “boala secolului”, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, până în 2020, depresia va reprezenta, la nivel mondial, cea de-a doua cauză a mortalității. Iar statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Anual, un adult din zece suferă de depresie. Însă această maladie nu ține cont de vârstă și nu afectează doar adulții, ci și copiii (un copil din 33), adolescenții (un adolescent din 8) și bătrânii (un bătrân din 5). Mai departe, una din zece mame suferă, la un moment dat, de depresie postpartum (afecțiune asociată cu nașterea unui copil, care este generată de schimbările hormonale).

România, locul II în topul depresiei

Experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că depresia este o “epidemie silențioasă”, de vreme ce provoacă anual aproximativ 800.000 de sinucideri la nivel mondial. De cele mai multe ori, depresia trimite în ghearele morții persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Estimările specialiștilor OMS pentru perioada următoare nu sunt deloc îmbucurătoare, dimpotrivă. Astfel, aceștia susțin că un sfert din populația lumii va suferi, la un moment dat, de o formă mai ușoară sau mai severă de depresie. E lesne de înțeles de ce, în următorii patru ani, “boala secolului” va deveni principala cauză de dizabilitate și cea de-a doua de mortalitate. La nivel mondial.

Din păcate, România nu stă deloc bine la acest capitol, iar Organizația Mondială a Sănătății plasează România pe locul al doilea în topul țărilor în care  “boala secolului” face ravagii. Potrivit estimărilor, unul din zece români suferă de depresie, iar asta înseamnă că, în România, aproximativ două milioane de persoane sunt afectate, într-o formă sau alta, de depresie. Mai îngrijorător este faptul că jumătate dintre acestea nu știu că suferă de depresie. La fel de grav este și că, din cei care știu că sunt afectați de “boala secolului”, doar o treime urmează un tratament împotriva depresiei. Cu 800 de oameni diagnosticați zilnic cu depresie, România ocupă locul al doilea în Europa.

Boala secolului”, cauze și simptome

Deși e absolut natural ca, uneori, fiecare dintre noi să fie trist, cea mai mare greșeală pe care o putem face e să punem semnul de egalitate între tristețe și depresie. Depresia este un episod de tristețe profundă, care se întinde pe cel puțin două săptămâni consecutive și care, prin prisma simptomelor emoționale, fizice, comportamentale și cognitive, este atât de severă, încât poate afecta activitățile obișnuite. La fel de important de reținut este și faptul că depresia nu este un semn de slăbiciune sau o trăsătură de personalitate. Este o condiție medicală gravă la nivel mondial, dar, din fericire, există tratamente eficiente pentru depresie.

“Boala secolului” are, însă, multe necunoscute. Una dintre acestea: nu se știu cauzele exacte care pot sta la baza depresiei. Specialiștii au căzut de acord asupra unui singur lucru: depresia este legată de structura creierului și funcțiile acestuia. Din câte se pare, un nivel ridicat de stres, abuzul de alcool sau substanțe nocive, anumite medicamente sau schimbările hormonale se pot regăsi pe lista factorilor care pot declanșa un episod depresiv, însă un astfel de episod este accentuat și de factori biologici și chiar genetici. Iar asta înseamnă că depresia este o condiție medicală personalizată, trăită și resimțită diferit de fiecare pacient în parte.

Când vine vorba de simptome, nu puține sunt cele care pot indica un episod depresiv profund. Printre acestea, tulburări de somn (insomnie sau somn prelungit); modificarea apetitului și, implicit, a greutății corporale (pierdere sau creștere în greutate); oboseală accentuată; lipsă de energie; dificultăți în gândire și concentrare; schimbări la nivelul comportamentului motor și psihomotor; iritabilitate crescută; probleme digestive; dureri de cap; dureri de stomac; dureri articulare; atacuri de panică; fobii; libidou scăzut; sentimente de vinovăție; stări de anxietate; gânduri sau tentative de suicid; sentimente de neajutorare, de subapreciere a propriei persoane; pesimism, etc.

Tratamentul depresiei cu Botox – studii

Folosit în diverse tratamente cosmetice, cum ar fi corecția completă a ridurilor, Botox a ajuns un element de bază în multe alte proceduri medicale, tratamentul migrenelor cronice la adulți fiind doar un exemplu în acest sens. Efectele benefice oferite de Botox în multe tratamente medicale revoluționare a determinat specialiști din întreaga lume să caute noi modalități de folosire a acestuia: tratamentul strabismului, tratamentul blefarospasmului, tratamentul distoniei cervicale, etc. Recent, cercetători și specialiști din întreaga lume au descoperit o altă procedură medicală revoluționară: tratamentul depresiei cu Botox.

În primul studiu controlat cu privire la tratamentul depresiei cu Botox, cercetătorii au vrut să vadă cât de eficiente sunt injecțiile cu Botox pentru pacienții care suferă de depresie severă. Astfel, participanții la acest studiu au fost împărțiți în două categorii: unora dintre ei le-a fost administrată o doză de Botox (5 injecții), în vreme ce ceilalți au fost injectați cu soluție salină, pentru crearea efectului placebo. După 6 săptămâni, 47% dintre pacienții tratați cu Botox au raportat o reducere a simptomelor și o îmbunătățire a stării generale, condiție remarcată de numai 9% dintre cei care au fost “tratați” cu placebo.

Autorul acestui studiu, M. Axel Wollmer, psihiatru renumit al Universității din Basel (Elveția), este de părere că tratamentul depresiei cu Botox este eficient pentru că întrerupe feedback-ul trimis de mușchii feței către creier, feedback care ar fi responsabil cu depresia și emoțiile negative. La rândul lui, specialist în dermatologia estetică, doctorul Eric Finzi a folosit injecțiile cu Botox în nenumărate tratamente anti-aging, înainte de a folosi un astfel de tratament și în cazul pacienților afectați de depresie. Observând eficiența injecțiilor cu Botox în tratamentul depresiei, doctorul Eric Finzi a explicat cum stau lucrurile.

Când ești trist, este declanșată o expresie facială. Acea expresie transmite creierului că ești trist, prelungind starea de depresie, anxietate sau tristețe. Cu alte cuvinte, mușchii feței trimit semnale către creier, transmițându-i acestuia ce tip de emoții trăiești la un moment dat, explică Finzi. Potrivit acestuia, dar și altor specialiști din întreaga lume, injecțiile cu Botox relaxează mușchii feței, aceștia fiind opriți din a genera expresiile triste. Același doctor susține că, deși tratamentul depresiei cu Botox este o procedură relativ nouă, este la fel de eficientă ca tratamentul migrenelor cronice cu Botox, un alt tratament revoluționar.

Un studiu realizat de doctorii Eric Finzi și Norman E. Rosenthal, profesor asociat la Școala de Psihiatrie din Georgetown, a relevat faptul că tratamentul depresiei cu Botox a fost eficient pentru 52% dintre participanții la studiu, care sufereau de depresii moderate sau severe, în vreme ce tratamentul tip placebo a fost eficient doar pentru 15% dintre participanți. Depresia este o condiție medicală complexă și nu ușor de tratat, însă experții susțin că injecțiile cu Botox pot reprezenta un tratament revolutionar. Iar un tratament cu Botox, folosit pentru corecția completă a ridurilor, poate fi la fel de eficient și pentru tratarea depresiei.

Un alt studiu pe această temă – de data aceasta, în Hannover (Germania) -, a raportat aceeași concluzie. Potrivit profesorului Tillmann Kruger, emoțiile sunt exprimate de mușchii feței, care trimit diferite semnale către creier, consolidând emoțiile respective, iar injecțiile cu Botox întrerup acest ciclu. Pentru a confirma această teorie, cercetătorii din Hannover au realizat un studiu la care au participat pacienți suferind de depresie cronică sau depresie rezistentă la tratament, în urma căruia 47,1% dintre cei tratați cu Botox au raportat îmbunătățiri ale stării generale, în comparație cu numai 9,2% din cei “tratați” cu placebo.

În concluzie, Botox poate readuce zâmbetul pe buze, iar asta nu doar prin prisma faptului că oferă o corecție completă a ridurilor, ci și pentru că poate trata depresia.

Leave a Comment