Tratamentul acneei cu ajutorul anticoncepţionalelor

Pentru femei, acneea, în special acneea severă, poate duce la lipsa încrederii de sine, anxietate, izolare socială şi cicatrici permanente ale pielii. Dermatologii au folosit pilulele anticoncepţionale pentru a trata acneea în rândul femeilor timp de zeci de ani. Cu toate acestea, doar unele pastile sunt recomandate pentru tratarea acneei.

În general, anticoncepţionalele sunt recomandate ca tratament antiacneic numai femeilor sănătoase, care au nevoie de ele îndeosebi ca metodă contraceptivă. Acest tip de tratament este de obicei început după eşecul altor tratamente antiacneice de tipul antibioticelor orale sau topice care au dat greş. Îmi propun prin acest articol să vă prezint atât beneficiile, cât şi riscurile administrării unui astfel de tratament, care să vă ajute să decideţi care este soluţia cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Cum pot anticoncepționalele trata acneea?

Așa cum orice adolescent știe, există o relație clară între hormoni și acnee. Unele femei au puseuri de acnee în perioada premenstruală, ca urmare a modificării nivelurilor hormonale din timpul ciclului menstrual. Pentru altele, acneea persistă pur și simplu în decursul anilor, chiar și după menopauză.

Acneea este declanșată de o producere în exces de sebum, o substanţă uleioasă secretată de glandele din piele, care poate bloca porii și încuraja dezvoltarea bacteriilor care contribuie la apariţia acneei. Androgenii, un grup de hormoni în care este inclus şi testosteronul, stimulează pielea în producerea sebumului.

Ovarele şi glandele suprarenale ale femeilor produc în mod normal androgeni, dar la niveluri foarte scăzute. Atunci când aceste niveluri cresc, creşte şi excesul de sebum. Administrarea de pilule contraceptive care conţin atât estrogen, cât şi progesteron scade cantitatea de androgeni din organism, iar acest lucru duce la mai puțin sebum şi la o acnee mai puţin severă. Atenţie, însă, la cele care conţin doar progesteron, pentru că acestea pot chiar să înrăutăţească starea acneei.

Beneficiile asupra pielii

Mai multe studii clinice au arătat că administrarea pilulelor anticonceptionale ajută la scăderea inflamaţiei la nivelul pielii, a numărului de coşuri şi a severităţii acneei. Multe femei cu acnee severă iau contraceptive orale împreună cu alte tratamente acneice. Pentru femeile care îşi doresc, de asemenea, metode contraceptive, folosirea unui astfel de tratament pentru ambele probleme poate fi o soluţie fiabilă, cât timp pilulele sunt luate sub îndrumarea medicului, după o consultaţie dermatologică în prealabil.

După ce au analizat 32 de studii clinice controlate pentru a determina modul în care contraceptivele orale, antibioticele și tratamentul placebo acţionează împotriva acneei, cercetătorii au aflat urmatoarele lucruri. De menţionat este faptul că s-au studiat doar rezultatele în decursul a şase luni.

Atât antibioticele, cât și contraceptivele orale au fost mai eficiente în tratarea acneei decât tratamentul placebo (nicio surpriză aici). La trei luni, antibioticele au fost mai eficiente în reducere acneei decât contraceptivele orale. Cu toate acestea, după şase luni, contraceptivele orale s-au dovedit mai bune în tratarea acneei, în timp ce tratamentul antibiotic nu a evoluat semnificativ după cele trei luni. În esență, ambele metode sunt eficiente, dar contraceptivele s-ar putea să fie mai benefice pielii pe termen lung.

Deci, cum funcționează acest efect? Anticoncepţionalele sporesc producerea unei anumite proteine din sânge numită globulină de legare a hormonilor sexuali. Acesta proteină plasmatică se leagă de testosteron, cel despre care am spus mai sus că face parte din categoria androgenilor, hormonii responsabili pentru acnee. Cu cât există mai puţin testosteron liber în sânge, cu atât şansele de a avea pielea mult dorită sunt mai mari.

Riscurile contraceptivelor orale

Pilulele anticoncepţionale conțin acum doze mai mici de estrogen și de progesteron decât cele din trecut. Acest lucru a redus semnificativ riscurile lor medicale. Cu toate acestea, pentru femeile care iau contraceptive orale există un risc mai mare de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral, şi cheaguri de sânge periculoase la nivelul picioarelor şi plămânilor. Alte posibile efecte secundare sunt: hipertensiune (tensiune arterială ridicată), afecţiuni ale ficatului şi ale vezicii biliare, dureri de cap, migrene, depresie şi modificări bruşte ale dispoziţiei.

Prin urmare, dacă esti un bun candidat pentru administrarea anticonceptionalelor și vrei să scapi de acneea persistentă, poţi lua în considerare şi aceasta metodă, dar cel mai bine este să consulţi un specialist care te poate îndruma şi de la care poţi afla exact ceea ce ţi se potriveşte.

Leave a Comment