Tratamente anti-aging: Botox sau substanțe de umplere?

Atunci când vine vorba de cele mai eficiente tratamente anti-aging, injecțiile cu Botox și injecțiile cu acid hialuronic, colagen sau alte substanțe de umplere sunt cele mai populare la nivel mondial, fiind folosite de milioane de persoane din întreaga lume. Atât de sex feminin, cât și de sex masculin. Iar asta, prin prisma faptului că aceste tratamente cosmetice non-chirurgicale oferă, în timp record, rezultate uluitoare, cu efecte naturale și de lungă durată.

Totuși, nu rare sunt momentele în care se pune semnul de egalitate între Botox și substanțele de umplere, deși ambele tratamente au același scop (reîntinerirea), dar presupun proceduri diferite. Iar un specialist în dermatologia estetică este cel mai în măsură să explice care sunt diferențele între Botox și substanțele de umplere și de ce combinația Botox+fillere poate oferi rezultate mult mai bune decât cele oferite de fiecare tratament în parte.

Botox, tratamente multiple

Produs de bacteria Clostridium Botulinum (care provoacă boala numită botulism), Botox a început să fie utilizat în medicină la mijlocul secolului XX. Spre sfârșitul secolului, Botox avea să fie folosit atât în multiple tratamente cosmetice revoluționare, avizate de Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni, cât și pentru tratamentul strabismului, al blefarospasmului, al distoniei cervicale și, mai nou, tratamentul migrenelor cronice la adulți și tratamentul depresiei.

Toate, aprobate sau în curs de a obține aprobarea din partea FDA (Agenția Americană pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor – corespondent în România, Agenția Națională a Medicamentului). Ceea ce înseamnă că, de-a lungul timpului, conștienți de efectele benefice pe care le are asupra organismului, specialiștii în medicină au înercat să integreze Botox în cât mai multe tratamente. Astăzi, însă, rămânem în sfera tratamentelor anti-aging.

Corecția completă a ridurilor

Iar corecția completă a ridurilor este unul dintre cele mai populare tratamente. Tratamentul ridurilor, fie ele dinamice sau statice, nu poate fi o soluție aleasă la întâmplare, ci doar una recomandată în urma unui consult dermatologic oferit de o clinică de dermatologie estetică. Iar asta, întrucât un specialist în dermatologia estetică este singurul care poate determina atât tipul ridurilor, cât și tratamentul sau tratamentele cosmetice ideale în acest sens.

Pentru început, trebuie să facem diferența între riduri dinamice și riduri statice. Ridurile dinamice, cauzate de contracția mușchilor aflați sub piele, sunt localizate, de cele mai multe ori, între sprâncene și la colțurile externe ale ochilor. Ridurile statice sau de expresie sunt vizibile pe faldul nasolabial, fiind cauzate de reducerea nivelului de colagen și acid hialuronic din piele (înregistrată odată cu înaintarea în vârstă), care duce la îmbătrânirea cutanată.

Tratamentul ridurilor cu Botox

Tratamentul ridurilor dinamice cu Botox presupune o procedură simplă, nedureroasă și extrem de rapidă. Practic, administrarea de Botox este realizată în 10-15 minute și constă în injectarea toxinei botulinice în mușchii ce urmează să fie relaxați. Procedura este realizată cu ajutorul unui ac extrem de fin și, deși nu presupune anestezie, este realizată după ce, în prealabil, a fost aplicată, timp de câteva minute, gheață pe zona care urmează a fi supusă injectării.

Efectele unui tratament al ridurilor cu Botox încep să fie vizibile la mai puțin de o săptămână de la intervenție (de regulă, 3-5 zile), rezultatele maxime oferite de un astfel de tratament cosmetic non-chirurgical fiind așteptate să apară, potrivit specialiștilor, la distanță de aproximativ trei săptămâni. Tratamentul ridurilor cu micro-injecții cu Botox poate fi început preventiv în jurul vârstei de 28-30 de ani, vârstă la care ridurile nu sunt profunde.

Rezultatele oferite de o corecție completă a ridurilor dinamice cu micro-injecții cu Botox pot dura până la opt luni, în funcție de mai mulți factori. Atât externi, cât și interni. De regulă, ridurile din zona ochilor reapar la 3-4 luni, în vreme ce ridurile dintre sprâncene pot reveni la distanță de 5-6 luni de la momentul intervenției. Repetarea tratamentului cu Botox de 2-3 ori, la recomandarea medicului dermatolog, oferă pacientului rezultate care persistă mai mult timp.

Tratamentul ridurilor cu fillere

Pe de altă parte, tratamentul cosmetic pe bază de fillere injectabile reprezintă o procedură complementară injecțiilor cu toxină botulinică. Dacă Botox este folosit pentru tratarea ridurilor dinamice, substanțele de umplere sunt folosite pentru volumizare și pentru tratamentul ridurilor statice. Printre cele mai populare tratamente cosmetice injectabile, se numără fillerele cu acid hialuronic, colagen, hidroxiapatită de calciu sau acid polilactic.

Un tratament cosmetic cu substanțe de umplere presupune o procedură care, în funcție de zonele care urmează a fi tratate, poate fi realizată în 15-30 de minute, sub anestezie locală. Efectele unui tratament cu fillere injectabile sunt comparabile cu cele oferite de tratamentul ridurilor cu Botox. La fel ca tratamentul cu Botox, un tratament cosmetic pe bază de fillere injectabile este recomandat nu doar în cazul ridurilor, ci și pentru buze, obraji, cearcăne, etc.

Și, atunci, Botox sau substanțe de umplere? Ambele. În tratamentele de reîntinerire și revitalizare facială, combinația Botox+fillere injectabile este des întâlnită, pentru că tratează eficient atât ridurile dinamice, cât și ridurile statice. O astfel de combinație oferă aspectul unui lifting non-chirurgical. În dermatologia estetică, tratamentul cosmetic cu Botox poate fi asociat și cu alte proceduri (peeling chimic, lifting, laser, etc.), nu doar cele pe bază de fillere injectabile.

Leave a Comment