Sindromul Ovarelor Polichistice – O Problemă de Sănătate Foarte Frecventă

Din ce în ce mai multe adolescente sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, această maladie devenind în ultimul timp surprinzător de frecventă. Se pare că 50 % dintre femei ar avea această problemă, însă nu știu că o au. Netratat, acest sindrom poate duce la evoluții nedorite și complicații cum ar fi apariția diabetului, obezității, acneei severe, păr în exces și rareori chiar cancer uterin.

Ce este mai exact sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o problemă frecventă de sănătate cauzată de dezechilibrul hormonilor cu rol în reproducere. În mod normal, ovarele produc hormoni masculini denumiți androgeni, însă la femeile cu ovare polichistice, aceștia sunt produși în exces. Acest sindrom duce la un ciclu menstrual neregulat, ceea ce în timp poate cauza lipsa fertilității sau apariția chisturilor.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome ale ovarelor polichistice includ:

  • Ciclu menstrual neregulat, de obicei foarte rar – o dată la 5-6 săptămâni sau în anumite cazuri de două ori pe an.
  • Pilozitate în exces (hirsutism), în special pe față, pe bărbie, sau în anumite zone ale corpului precum abdomen, degete sau pe spate. Aproape 70% dintre femeile cu PCOS se confruntă cu această problemă.
  • Acnee pe față, pe piept sau pe spate
  • Creșterea anormală în greutate

 

Cum este Diagnosticat?

Nu există un anumit test pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice. Pentru a ajuta la depistarea acestuia, medicul te va întreba despre istoricul medical și va cere să faci mai multe teste:

  • Examen clinic

Medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială, indicele de masa corporala (IMC), și dimensiunea taliei. De asemenea, va verifica dacă există exces de păr pe față, piept sau spate, dacă pielea prezintă modificări de culoare sau acnee. Căderea părului sau alte condiții de sănătate neobișnuite (precum glanda tiroidă mărită) pot fi și ele semne ale sindromul PCOS.

  • Examen Pelvin

Examenul pelvin indică semne ale hormonilor masculini în exces. De asemenea, medicul va verifica dacă ovarele sunt mărite sau umflate.

  • Ecografia pelvină (sonogramă)

Acest test folosește unde sonore pentru a examina ovarele de chisturi și pentru a verifica endometrul (mucoasa uterului).

  • Analize de sânge

În urma analizelor de sânge se poate vedea nivelul androgenilor. Totodată, se verifică alți hormoni responsabili pentru probleme comune de sănătate (precum probleme cu tiroida), adesea confundate cu PCOS. Uneori, medicul verifică nivelul de colesterol și verifică dacă suferi de diabet.

Tratamente Pentru Ovare Polichistice

Tratamentul se face de obicei cu contraceptive combinate sau nu cu medicamente pentru diabet (metformin), dieta care urmărește pierderea kilogramelor în plus.

Pilozitatea în exces se tratează cu ședințe multiple de epilare cu laser. E bine de știut că după obținerea unor rezultate satisfăcătoare, uneori sunt necesare 1-2 ședințe de epilare pe an, pentru mai mulți ani.

În ceea ce privește acneea, acceasta este de obicei mai rezistentă la tratament. Chiar după folosirea tratamentelor cu Ro accutane, pot apărea erupții noi de leziuni în primul an. Totuși, în funcție de problema cu care te confrunți, există mai multe metode de tratament împotriva acneei și a cicatricilor după acnee.

Dacă te numeri printre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice și prezintă simptome ale acestei probleme, înainte de a începe un tratament ai nevoie de o consultație de dermatologie estetică. Te așteptăm cu mare drag la clinica de estetică medicală Skin Clinic cu mai multe sfaturi.

 

Leave a Comment