Liposuctie: tehnici de remodelare corporala

Liposuctie: cele mai spectaculoase rezultate

Totul a inceput acum mai bine de 30 de ani cu liposuctia care este la ora actuala cea mai frecventa procedura de chirurgie estetica si una din interventiile cu rezultate cele mai spectaculoase.
Tehnica operatorie actuala a fost pusa la punct de-a lungul anilor de catre medici ginecologi, chirurgi plasticieni, dermatologi. La inceput se foloseau canule cu diametru mare, agresive, si operatia se desfasura sub anestezie generala, rezultatele erau adesea nesatisfacatoare si complicatiile frecvente. Astazi lucrurile au evoluat preferindu-se anestezia locala, microcanulele si aspiratoare chirurgicale sofisticate.
In anii 90 s-a pus la punct anestezia locala tumescenta, gandita special pentru liposuctie, care a deschis era moderna in tehnica liposuctiei, riscurile si reactiile adverse scazind enorm. Inainte, liposuctia se executa sub anestezie generala cu risc hemoragic crescut, convalescenta indelungata cu dureri penibile in perioada postoperatorie, risc crescut de a provoca iregularitati evidente ale pielii. Aceste complicatii sint inlaturate prin folosirea anesteziei tumescente.
Aparatele de liposuctie au evoluat de asemenea, in zilele noastre avand incorporate dispozitive interne sau externe cu ultrasunete, componente ce produc vibratia canulei ce extrage grasimea (powerliposuctia).
Se prefer a microcanulele cu diametru sub 2,8 mm (vechile canule aveau 6-8mm) care produc un traumatism local redus, permit realmente sculptarea zonei si obtinerea unor rezultate uniforme, fara iregularitati.
De asemenea noile masini de power liposuctie permit tratarea cu mai multa usurinta a zonelor fibroase ca spatele, flancuri, ginecomastie si sunt cele mai indicate pentru reviziile liposuctiilor ratate.
Acaste noi tehnologii scad considerabil efortul medicului, scad timpul operator si pentru ca sunt mai putin traumatizante pentru tesuturi ,vase si terminatiile nervoase, scad durerea postoperatorie, sansa de a avea echimoze extinse si edem important dupa operatie. De asemenea rezultatele se vad mai curand-la aprox 3 saptamani.
Consultatia initiala este foarte importanta, cu aceasta ocazie se practica un examen medical complet, si se stabileste daca procedura este indicate sau nu. Se explica in ce consta interventia, care sunt alternativele de tratament, limitele, eventualele efecte adverse si complicatii (anomalii de contur, laxitate a pielii, hamatoame, seroame, infectie)…Candidatii ideali sint pacienti intre 18-70 de ani, sanatosi cu depozite localizate de grasime, rezistente la exercitii fizice si dieta. Pacientii obezi trebuie sa piarda mai intai in greutatesi apoi sa recurga la liposuctie. Chiar si balerinele sau cei ce practica body building pot avea zone ce nu pot fi modelate la sala de fitness. Toate partile corpului ce prezinta un exces de tesut adipos pot fi tratate:abdomen, coapse, flancuri, spate, brate, git, genunchi, gambe. Se pot opera mai multe zone in aceeasi interventie (nu mai mult de 3). Contraindicatiile sunt reprezentate de boli cardiovasculare, renale, hepatice, diabet, defecte de coagulare, cancer, imunosupresie, sarcina, obezitate morbida.
Inaine de interventie trebuie intrerupte anumite medicamente ca antiinflamatoare, aspirina, anumite antibiotice, vitamine, hormoni. Li se inmaneaza pacientilor recomandari post-liposuctie scrise si se fotografiaza zonele ce urmeaza a fi tratate.
Anestezia consta in infiltrarea zonei ce urmeaza a fi tratata unei solutii diluate de anestezic, solutie fiziologica si un agent vasoconstrictor care nu numai ca elimina durerea in timpul interventiei dar si 10 12 ore dupa operatie. De asemenea anestezia locala reduce riscul general operator hemoragic (nu sunt necesare transfuzii, se pierd numai 8-10 ml de sange pentru fiecare litru de grasime aspirat!), si permite parasirea clinicii la cateva ore, reluarea activitatii profesionale la 2-3 zile.
Pentru ca se introduce intre 500 si aprox 3 litri de solutie anestezica in tesutul grasos, zona devine ferma, si facilitand astfel sculptarea zonei respective…
Dupa efectuarea anesteziei se practica o incizie de aprox 3mm prin care se introduce microcanula conectata la aspiratorul chirurgical prin miscari de du-te vino si in evantai se extrage la inceput grasimea profunda si apoi cea superficiala.  In cazul masinilor moderne de liposuctie ca power liposuctia sau lipo cu ultrasunete. Canula vibreaza cu 3000-5000 de vibratii pe minut sau transmite ultrasunete, lucru care va permite extragerea cu usurinta a grasimii, reducerea timpului operator cu aprox 30 %. Acest lucru scade de asemenea oboseala chirurgului care se va putea concentra mai mult pe modelarea si sculptarea conturului in raport cu zonele invecinate, decat pe simpla aspirarea a depozitelor grasoase. In general interventia pentru genunchi dureaza astfel aprox 15 -20 min si operarea mai multor zone poate dura numai 1-1.5 ore.
Dupa interventie pacientii vor purta un corset special 2 saptamani ce va reduce edemul si va promova retractia pielii, si se vor abtine de la activitati fizice sustinute. Uneori sunt necesare sedinte de touch up dupa 6 luni.
La 10 – 12 zile dupa liposuctie se recomanda cateva sedinte de endermologie pentru a rafina rezultatele si a elimina celulita pentru ca liposuctia nu trateaza aceasta problema.
Endermologia este o metoda franceza aparuta acum aprox 20 de ani si se bazeaza pe tehnica palpare-rulare ce presupune existenta a doua rolere si a unui dispozitiv vacuum. Pielea si o parte din tesutul adipos superficial sunt aspirate intre cele doua rolere si masate dupa regulile drenajului limfatic. Discomfortul este minim si dispare dupa cateva tratamente. Sunt necesare 14 -16 sedinte, de cate 30 min cate doua pe saptamina pentru obtinerea rezultatelor dorite-modelarea conturului corporal si ameliorarea aspectului celulitei. Uneori rezultatele depind de experienta tehnicianului.
Laserul lipolitic se bazeaza pe efectul termic, photo acustic al razei laser care va produce lichefierea grasimii. Aceasta va fi eliminata treptat de organism. Exista deja cateva sisteme disponibile ca Smart –lipo, Pro-lipo, Slim-lipo, Pharaon…
O canula de 1mm diametru ce contine fibra laser se va introduce in tesutul cutanat prin incizii de 2mm, sub anestezie locala. Procedura dureaza aproximativ 1 ora si exista un discomfort minim post op.
Un garment special va fi purtat timp de 5 zile. Este necesara o singura sedinta si rezultatele se vad dupa 3-5 luni. Se obtine deasemenea o buna retractie a pielii cu effect lifting. Exista totusi un risc de arsura a pielii si s-au realizat putine studii care sa analizeze cu acuratete eficienta si riscurile.
Acest tip de interventie se recomanda in primul rand in tratmentului barbiei duble, depunerilor excessive de grasime la nivelul fetei, abdomen, flancuri.
Ultrashape este un sistem medical bazat pe efectul ultrasunetelor la nivelul tesutului adipos. Este promovata ca o metoda neinvaziva, fara discomfort pentru pacient si care se executa fara anestezie. Tratamentul se bazeaza pe efectul mecanic al ultrasunetelor ce vor patrunde pana la 1.5 cm profunzime si vor distruge membranele celulelor adipoase cu eliberarea de trigliceride in spatiul interstitial. Acestea se transforma in acizi grasi si glicerol ce vor fi metabolizati in ficat. Metoda este contraindicate in cazul pacientilor cu boli de ficat sau boli metabolice…Grasimea fibroasa si celulita nu raspund la tratament. De asemenea rezultatele pot fi nesatisfacatoare in cazul persoanelor cu pielea flasca. Sint necesare minimum 3-4 sedinte (de aproximativ 40min-1 ora) si se poate obtine o reducere de pina la 3 cm diametru pe zona de tratament. Rezultatele sint bune pentru abdomen si flancuri si depind de experienta medicului.
Aparatele ce folosesc radiofrecventa au un dublu avantaj pentru ca amelioreaza conturul zonei tratate, celulita dar mai ales tonusul pielii actionand simultan pe paturile superficial si profunde ale tesutului cutanat si la nivelul tesutului adipos. Aceasta metoda creste metabolismul local si produce eliberarea grasimii lichefiate din celulele adipoase care isi vor micsora diametrul aceasta reflectindu-se in reducerea volumului si ameliorarea conturului diferitelor zone tratate.
In timpul sedintei ce dureaza 30 minute, pacientul simte o senzatie de caldura ce creste treptat in intensitate dar nu produce discomfort. Talia, coapsele, abdomenul pot fi tratate cu aceasta tehnologie. Sunt necesare 5-8 sedinte pentru a obtine rezultatele dorite si o sedint de intretinerela 1-2 luni.
Metoda lipodissolve consta in injectarea cu un ac fin, la 1 cm profunzime in tesutul adipos si in mai multe puncte a unui cocteil ce contine phosphatidillcolina si acid deoxicolic ce vor produce distrugerea membranei adipocitare si eliberarea grasimilor trigliceride si apoi acizi grasi liberi si glycerol. Este de asemenea contraindicata in cazul pacientilor cu boli metabolice, de ficat… Imediat dupa injectare pacientul va resimti o usoara senzatie de arsura, urmata de aparitia unui edem si eritem localizate ce vor dispare in urmatoarele zile. Sint necesare in general 3 sedinte de tratament, la 2 luni interval. Se pot obtine rezultate bune la nivelul abdomenului, brate, dublu menton, fese, gambe.

Medicul si pacientul vor trebui sa aleaga una din aceste optiuni de tratament in functie de timpul disponibil, de starea de sanatate a pacientului, de zona ce urmeaza a fi tratata de patologia locala asociata (celulita, piele fara tonus, persoana mai in virsta) si nu in ultimul rind in functie de experienta doctorului si de echipamentul disponibil. Nu trebuie uitat ca ultimele metode mentionate sunt prea recente, rezultatele pot fi variabile si e necesar poate mai mult timp pentru a ameliorarea tehnicii si chiar a aparaturii si tehnologiei folosite. In orice caz liposuctia ramane metoda cu rezultatele cele mai controlate, rapide si previzibile.

69849

inainte si 10 zile dupa (liposuctie flancuri)

69850

inainte si 10 zile dupa (liposuctie coapse)

Dr. Daniela Taher

http://skinclinic.ro/

 

 

 

Leave a Comment