Acneea Hormonală

Acneea vulgară poate fi expresia mai multor boli și sindroame. Am observat la multe paciente că acneea este o sursă de frustrare care împiedică femeile să se simtă confortabil în pielea lor.

Excesul de hormoni androgeni, insulina, prolactina poate duce la apariția de multiple manifestări cum ar fi acnee, păr în exces pe față, alopecia sau piele excesiv de grasă. În cele mai multe cazuri de acnee, nivelul hormonilor androgeni( testosteron) e normal sau la limita superioară, dar sensibilitatea receptorilor pentru acesti hormoni eate crescută. Atunci când medicul suspectează existența ovarelor polichistice, o hiperplazie suprarenal congenitală sau rezistența crescută la insulină, poate cere analiză de laborator pentru testosteron și DHEA.Rareori, poate fi suspectată chiar apariția de tumori ovariene sau suprarenale.

Așadar, iată câteva aspecte pe care trebuie să le urmărești pentru a vedea dacă acneea ta are cauze hormonale sau nu:

  • Timpul erupției acneice
  • Locația acneei
  • Forma, dimensiunea, senzația și aspectul acneei
  • Tratamentele la care răspunde

 

Timpul erupției acneice

Acneea hormonală apare în  momente previzibile, datorită naturii ciclice a hormonilor în timpul fazelor ciclului menstrual. La majoritatea femeilor, cele mai vizibile simptome apar în săptămâna înainte de ciclul menstrual. Unele femei au erupțiilor caracteristice în timpul menstruației, sau chiar în timpul ovulației.

Locația acneei

Acneea care apare pe pomeți și de-a lungul mandibulei este de multe ori mai susceptibilă de a fi legată de probleme hormonale decât acneea apărută pe frunte sau pe nas. Am întâlnit foarte multe paciente cu sindrom de ovare polichistice cărora le aparea acnee sub buza inferioară, la momentul ovulației.

Forma, dimensiunea, senzația și aspectul acneei

acnee_hormonala

Acneea hormonală este mai profundă, chistică și mai sensibilă la atingere decât acneea obișnuită. Din cauza sensibilității crescute, este posibil să simțiți o senzație ușoară de durere și presiune atunci când te speli pe față sau chiar și fără a atinge zona. În general, acest tip de acnee nu poate fi combătută cu creme topice și poate să îți lase cicatrici pe piele.

Tratamentele la care răspunde

Dacă acneea dispare prin tratamente cu anticoncepționale, acesta e un indiciu că dereglările hormonale se află în spatele problemei tenului tău. În mod similar, dacă tratamentele topice nu au efect, înseamnă că problema nu vine de la suprafața pielii, ci din cauza schimbărilor hormonale care îți afectează corpul.

Dacă ți-ai dat seama că te confrunți cu acnee hormonală, asigură-te că metoda de contracepție pe care o folosești este potrivită pentru tine. De asemenea, este necesar să efectezi câteva teste pentru a-ți verifica echilibrul hormonal. Cea mai întâlnită cauză a acneei hormonale este reprezentată de sindromul ovarelor polichistice. Aceasta afecțiune endocrină este comună la femeile aflate la vârsta reproductivă și afectează aproximativ 6% dintre femei.

Pentru a vedea ce tratament împotriva acneei vulgare se potrivește tenului tău, cel mai bine este să te programezi pentru o consultație de dermatologie estetică. Te așteptăm cu drag la SkinClinic să redăm frumusețea tenului tău.

 

 

 

Leave a Comment