Acneea – cauze şi tratament

Acneea, cunoscută medical şi sub numele de Acne Vulgaris, este o boală de piele care implică glandele sebacee de la baza foliculilor de păr. Ea apare frecvent în timpul pubertății, când glandele sebacee sunt stimulate de hormonii masculini produşi de glandele suprarenale, atât la bărbați, cât și la femei.

Acneea nu este periculoasă, dar poate lăsa cicatrici pe piele. Pielea umană are pori (găuri mici), care se conectează la glandele sebacee situate sub piele prin intermediul foliculilor (mici canale). Aceste glande produc sebum, un lichid uleios care poartă celulele moarte ale pielii prin foliculi, către suprafața pielii. Tot prin foliculii din piele cresc şi firele de par. Coşurile apar atunci când aceşti foliculi sunt blocaţi, rezultând într-o acumulare de ulei sub piele.

Simplu spus, celulele moarte ale pielii, sebumul şi firul de păr formează un dop. Când acest dop este infectat cu bacterii, se creează o umflatură. Un comedon începe să se dezvolte atunci când dopul începe să erupă.

Cauzele acneei

Nu ştie nimeni exact care este cauza acneei. Experții cred că principalul considerent este creșterea nivelului de hormoni androgeni (dihidrotestosteron şi testosteron), lucru care se întâmplă brusc în perioada adolescenţei. Cresterea nivelului de androgeni face glandele sebacee de sub piele să crească, prin urmare să producă mai mult ulei. Acest sebum excesiv poate rupe pereţii celulari, permiţându-le bacteriilor să se dezvolte.

Unele studii indică faptul că o predispoziţie acneică poate avea şi cauze genetice. Unele medicamente care conțin litiu şi androgeni, dar şi cosmeticele onctuoase pot cauza acnee în cazul oamenilor cu pielea sensibilă. De asemenea, acneea poate fi provocată şi de schimbările hormonale din timpul sarcinii, fie prin dezvoltarea ei pentru prima oară, fie prin revenirea ei.

Tratarea cazurilor de acnee

Modul în care acneea este tratată depinde de cât de sever și persistent se manifestă. În cazul în care acneea este severă, ar trebui să se ia serios în considerare programarea pentru o consultaţie dermatologică. Specialistul poate prescrie un tratament care conține ingrediente active ca peroxidul de benzoil, acidul azelaic, precum și adapalenul. Medicamente prescrise pentru acnee sunt prezentate în mai multe forme, cum ar fi creme, loțiuni, etc.

Dar cel mai bine este ca dermatologul să decidă dacă varianta cea mai potrivită pentru tratamentul acneei este izotretinoinul – un retinoid oral puternic, utilizat pentru tratamentul acneei severe, chistice, precum şi în cazul acneei care nu a raspuns la alte tratamente, antibioticele – fie ele orale sau topice sau anticoncepţionalele.

De asemenea, el poate prescrie un antibiotic pe cale orală sau topică, analizând care este soluţia cea mai favorabilă. Ele sunt importante pentru că pot combate creşterea bacteriilor şi reduc inflamaţia. Cele orale sunt prescrise în mod frecvent pacienţilor cu acnee severă, dar, uneori, şi celor cu acnee moderată.

Scopul unor astfel de antibiotice administrate pe cale orală este de a reduce populația de Propionibacterium acnes, o bacterie frecvent întâlnită pe piele, care se multiplică rapid în foliculii blocaţi. Dozarea va fi inițial mare, iar apoi, pe masură ce acneea scade, doza se va reduce. Să nu uităm că antibioticele nu pot fi luate pentru o periodă mai lungă de șase luni. Odată cu trecerea timpului, bacteria poate deveni rezistentă la antibiotice şi este nevoie de un alt tratament antibiotic.

Majoritatea femeilor cu acnee constată că anumite contraceptive orale au efect curativ asupra pielii lor. Contraceptivele orale suprimă glanda hiperactivă şi sunt de obicei folosite ca tratamente pe termen lung pentru acnee la femei. În cazul în care o femeie are o tulburare de coagulare a sângelui, fumează, are o istorie de migrene sau are peste 35 de ani, nu ar trebui să ia astfel de medicamente fără a consulta un ginecolog mai întâi.

Oricare ar fi arma pe care o alegeţi în lupta contra acneei, asiguraţi-vă că aveţi alături un dermatolog competent şi o clinică modernă de dermatologie estetică, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Leave a Comment