Acneea adultului: cauze, tratamente cosmetice eficiente și consiliere personalizată

skin-clinic-acneea-si-dieta-alimentaraNu puține sunt vocile care susțin că doar tinerii sunt afectați de acnee și că, în cazul adulților, este vorba doar despre cazuri izolate. Nimic mai fals. Acneea afectează atât adolescenții și tinerii, cât și adulții și bătrânii. Și, dacă mai era nevoie de vreo dovadă în acest sens, cel mai recent studiu realizat de o echipă de dermatologi de la Universitatea Alabama-Birmingham oferă următoarele informații:

-20-30 de ani: 50,9% dintre femei și 42,5% dintre bărbați sunt afectați de acnee;

-30-40 de ani: 35,2% dintre femei și 20,1% dintre bărbați sunt afectați de acnee;

-30-40 de ani: 26,3% dintre femei și 12% dintre bărbați sunt afectați de acnee;

-peste 50 de ani: 15,3% dintre femei și 7,3% dintre bărbați sunt afectați de acnee.

De remarcat că, indiferent de categoria de vârstă, acneea afectează mai mult persoanele de sex feminin. Iar asta, prin prisma faptului că, indiferent de vârstă, acneea poate fi declanșată oricând de fluctuațiile hormonale, resimțite mai ales de persoanele de sex feminin. Revenind, în cazul adulților, acneea apare, de obicei, în partea inferioară a feței, în vreme ce, în cazul tinerilor, acneea apare, cel mai frecvent, pe frunte și zona superioară a feței, dar și pe piept sau pe spate.

Un adult alege înțelept: consultul dermatologic este esențial

Există posibilitatea ca acneea să dispară, odată cu înaintarea în vârstă și apariția unui oarecare echilibru hormonal. Însă acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată. Un adult înțelept nu așteaptă trecerea anilor pentru a scăpa de acnee, ci apelează la un consult dermatologic, la o clinică de specialitate. De ce? Pentru că un cabinet modern de dermatologie estetică poate oferi diverse tipuri de tratamente cosmetice: de la cele clasice, la proceduri inovative și cu rezultate imediate.

În cazul adulților, acneea are la bază diverse cauze. Fie este vorba de un nivel ridicat de stress, fie este vorba de schimbări la nivel hormonal sau folosirea unor produse cosmetic îndoielnice. La fel de bine, însă, acneea poate fi cauzată și de o dietă cu un index glicemic elevat sau de una bogată bogată în produse derivate din lapte. Cauza exactă poate fi determinată doar de un medic dermatolog, care poate afla dacă această afecțiune are legătură cu probleme de sănătate mult mai grave.

Cert este că, dacă acneea apare în mod repetat, atât în cazul tinerilor, cât și în cazul adulților, se impune un consult dermatologic și, abia apoi, un tratament anti-acnee pe baza recomandărilor medicului specialist. În caz contrar, dacă acneea este tratată după ureche sau, și mai rău, nu este tratată, urmările nu sunt de neglijat. Dimpotrivă, efectele neglijenței sau ale unui tratament necorespunzător pot avea impact atât asupra fizicului, cât și asupra psihicului.

Schemă personalizată de tratament oferită de medicul dermatolog

Dacă nu este tratată timp de trei ani, orice acnee poate lăsa cicatrici mai mult sau mai puțin profunde, în funcție de tipul afecțiunii: acnee ușoară, acnee moderată, acnee severă. Din fericire, însă, cicatricile de acnee pot fi tratate, iar peeling-ul chimic, micro-injecțiile cu acid hialuronic sunt doar câteva din tratamentele cosmetice non-chirurgicale recomandate de medicii dermatologi pentru cicatricile de acnee. Iar rezultatul oferit poate fi și de 100%.

Consultul dermatologic este esențial în tratamentul acneelor, pentru că medicul dermatolog este singurul care poate oferi o schemă personalizată de tratament, în funcție de nevoile pacientului, dar și indicații prețioase cu privire la cremele și tratamentele anti-acnee: cantitatea administrată, folosirea unui anumit produs în funcție de momentul zilei și frecvența. Asta, pentru a enumera doar câteva dintre cele mai comune indicații oferite de un medic de specialitate.

În cazul cremelor anti-acnee, de exemplu, sunt și alte indicații esențiale pentru un pacient care nu poate ajunge, din diverse motive, la un consult dermatologic, dar are nevoie de recomandările unui medic specialist. Astfel, pielea trebuie curățată înainte de aplicarea cremelor recomandate, cu un săpun dermatologic neagresiv sau cu un gel special de curățare, pentru a facilita o absorbție corespunzătoare a  substanțelor active.

Tratamente eficiente anti-acnee cu rezultate imediate: peeling, acid hialuronic

Fața trebuie curățată doar dimineața și seara, evitându-se apa fierbinte. În caz contrar, pot apărea iritații și intoleranță la cremele anti-acnee. Odată curățată fața, este necesară o perioadă de 10-15 minute înainte de aplicarea cremelor recomandate. Altfel, există riscul apariției unor iritații locale. De asemenea, cremele anti-acnee trebuie aplicate pe toată fața, nu doar pe suprafața unde sunt semnalate coșuri sau inflamații.

Răbdarea este un alt element esențial în tratamentul acneelor. De cele mai multe ori, adulții opresc tratamentul înainte ca medicul dermatolog să recomande acest lucru. O ameliorare de 30-40% poate fi semnalată după cel puțin șase săptămâni de tratament. De aceea, răbdarea este esențială. Pentru rezultate imediate, există alte tratamente cosmetice. De exemplu, peeling-ul chimic superficial pe bază de acid salicilic este rapid și eficient, oferind o corecție de 95-97%.

Pentru a masca acneea, machiajul este eficient dacă este cât mai simplu și are la baza ingrediente non-comedogenice. De exemplu, un stick corector de culoare verde poate ascunde imperfecțiunile. Folosirea acestuia în exces, însă, va avea efect contrar, mai ales în cazul leziunilor inflamatorii. Stick-ul trebuie fixat cu o pudră liberă, care trebuie aplicată strict pe direcția lateral-centru. Intensitatea machiajului poate fi atenuată și de folosirea unui spray cu apă termală.

Cel mai probabil, nu puțini sunt pacienții care fie știu doar câteva din informațiile prezentate în rândurile de mai sus, fie nu au cunoștință deloc despre acnee și tratamentul corespunzător anti-acnee. De aceea, rolul unui medic dermatolog este crucial. Altfel, tratamentele necorespunzătoare vor avea urmări de nedorit asupra pacienților. Cu cât acneea este tratată mai devreme, cu atât riscul apariției cicatricilor este mai mic.

Leave a Comment