7 mituri despre celulită

  1. Există o cremă miraculoasă care poate face toată celulita să dispară.

FALS. Orice ar scrie pe etichete, nu există nicio cremă topică, fie pe bază de prescripţie medicală sau din magazin, despre care să se fi dovedit că poate reduce permanent apariţia celulitei. Totuşi, studiile au descoperit că produsele care conțin retinoizi au câteva efecte temporare, dar ele sunt datorate creării unui înveliș mai gros de piele, care nu face decât să camufleze celulita. Există câteva dovezi, dar foarte slabe, care să susţină faptul că exfolierile sau cremele cu ingrediente stimulente, cum ar fi cofeina, ghimbirul, ceaiul verde sau negru, pot ajuta la ruperea ţesuturilor de grăsime prin îmbunătățirea circulației.

  1. Bărbaţii nu pot face celulită.

FALS. Bărbații pot face celulită, dar cazurile sunt destul de rare. Câteva motive: țesuturile conjunctive ale femeilor sunt mai subţiri decât țesuturile conjunctive ale bărbaţilor. Un alt motiv este acela că estrogenul, hormonul feminin, face grăsime, în timp ce cel masculin, testosteronul, o arde. Tot estrogenul este cel care transportă substanţele nutritive către ţesuturile conjunctive şi ajută la producţia de colagen. Pe măsură ce înaintează în vârstă, nivelul de colagen al femeilor scade, făcând organismul şi mai predispus la celulită.

  1. Pierderea in greutate poate elimina celulita.

FALS. Nu neapărat. Pentru că celulita are mai mult de a face cu deteriorarea țesutului conjunctiv, decât cu grăsimea, pierderea de grăsime nu va șterge întotdeauna gropițele din piele. Cu toate acestea, anumite exerciţii fizice folosite la pierderea în greutate, cum ar genuflexiunile sau fandările, contribuie la construirea tonusului muscular, iar acesta ajută la reducerea apariţiei celulitei de pe coapse.

  1. Celulita apare doar la oamenii care nu sunt în formă.

FALS. A fi supraponderal nu înseamnă că celulita este mai vizibilă, dar, cu cât există mai multă grăsime sub piele, cu atât mai mare va fi presiunea la care este supus ţesutul conjunctiv, deci şi posibilitatea ca el să se umfle în punctele slabe este mai mare. Celulita apare la toate femeile, oricare ar fi greutatea sau forma corpului lor. Chiar şi femeile foarte slabe, care mănâncă sănătos şi fac totul ca la carte au celulită.

  1. Celulita este cauzată de toxinele din corp.

FALS. Unele produse anti-celulitice pot pretinde că ajută la eliminarea impurităților și a toxinelor din organism. Dar nici eficacitatea, nici pretențiile lor cu privire la ceea ce cauzează celulita nu sunt susținute de știință. De fapt, celulita apare atunci când depozitele de grăsime din profunzimea pielii încep să împingă prin straturile de fibre de colagen sau prin ţesutul conjunctiv. Când ţesutul este slăbit din pricina hormonilor, lipsei tonusului muscular, excesului de grăsime şi proastei circulaţii, celulita îşi face apariţia pe zonele cele mai predispuse (fese, braţe, stomac şi coapse). În niciun caz nu este datorată toxinelor.

  1. Procedurile non-invazive nu funcţionează cu adevărat.

FALS. Laserul, radiofrecvenţa şi terapia cu unde de şoc sunt folosite de mulţi ani în lupta împotriva celulitei. Cu toate că, într-adevăr, rezultatele lor nu sunt permanente, s-au dovedit a fi foarte eficiente pe termen scurt, cu condiţia ca pacientul să respecte intervalul de timp şi numărul şedinţelor. Tratamentele cu laser şi radiofrecvenţă vor necesita de la 4 până la 10 şedinţe, iar beneficiile durează până la 6 luni. În ceea ce priveşte terapia cu unde de şoc, care stimulează spargerea celulelor de grăsime, drenajul limfatic şi formarea de colagen tânăr, numărul necesar de şedinţe este 10, fiind nevoie de câte două pe săptămână.

  1. Alimentaţia nu poate ajuta în lupta anti-celulită.

FALS. Într-adevăr, doar dieta nu poate determina apariţia sau dispariţia celulitei, dar mesele echilibrate, pline de legume şi fructe, reduc inflamaţia din corp şi ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase. Hidratarea este, de asemenea, obligatorie, de aceea este important să bem cei 2L de apă/zi recomandaţi şi să consumăm alimente cu conţinut ridicat de apă (castraveţi, ridichi, roşii). Aceste practici, menţinute cu regularitate, îmbunătăţesc starea ţesutului conjunctiv şi îl menţin puternic şi suplu, ba chiar ne pot ajuta şi să dăm jos câteva kilograme.

Leave a Comment